2413023785 6959996790 Πετρόμπεη 20, Λάρισα mkokouva.med@gmail.com
hero image

Μαρία Κόκουβα | Ομοιοπαθητικός Λάρισα


 

Η ιατρός

 

Η ιατρός


Βασικός της άξονας κατά την άσκηση της ιατρικής είναι η πρόληψη και προαγωγή της υγείας και η αποκατάσταση της με ήπιες και φυσικές παρεμβάσεις .

Είναι Ειδική Ιατρός Εργασίας από το 2009, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος στην οποία έχει διατελέσει ταμίας και του Πανελληνίου Σωματίου Ειδικευμένων Ιατρών Εργασίας.

Το 2011 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας, από το Τμήμα Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής και  Επιδημιολογίας. Είναι Γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας.

Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της Διεθνούς Ένωσης Ομοιοπαθητικών Ιατρών (Liga Medicorum Homeopathica Internationalis).

 

 

 

Σπουδές στην κλασική ιατρική

 

Σπουδές στην κλασική ιατρική


Η ιατρός έχοντας την τύχη να φοιτά στην ιατρική σχολή της Πάδοβας της Ιταλίας, στην γενέτειρα χώρα της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας, δεν άργησε να την επιλέξει ως εξειδίκευση. Συνέχισε τις σπουδές της στο Τορίνο από όπου και αποφοίτησε έχοντας εκπονήσει την διπλωματική της εργασία στον τομέα της ιατρικής της εργασίας και βιομηχανικής υγιεινής.

Εξειδικεύτηκε στην Ιατρική της Εργασίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων με θέματα που αφορούν στην υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία και το περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στην επιδημιολογία, στην ασφάλεια των τροφίμων, στην τοξικολογία, στην παθολογία, στην επείγουσα ιατρική και την εκπαίδευση ενηλίκων.

Σε κάποια έχει συμμετάσχει δε με ανακοινώσεις και ως ομιλήτρια.

 

Σπουδές στην ομοιοπαθητική

 

Σπουδές στην ομοιοπαθητική


Κατά τα πρώτα βήματα της κλινικής άσκησης της ιατρικής, ως αγροτικός ιατρός και ως ιατρός σε ιδιωτική κλινική, σύντομα κατάλαβε ότι κάτι λείπει από τις γνώσεις της για την υγεία και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών. Αυτό την οδήγησε στη γνωριμία της με την ομοιοπαθητική το 2005, στην οποία εκπαιδεύτηκε στις εξής σχολές: Εθνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας, Διεθνής Ακαδημία Ομοιοπαθητικής στην Αλόννησο με ιδρυτή τον Γεώργιο Βυθούλκα στην οποία παρακολουθεί από το 2012 κάθε χρόνο μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και Πολυχώρος Ομοιοπαθητικής Αθηνών.


Έχει παρακολουθήσει ομοιοπαθητικά συνέδρια και σεμινάρια με καταξιωμένους ομοιοπαθητικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως τον Γεώργιο Βυθούλκα, Rajan Sankaran, Pawan Pareek, Misha Norland, Jawahar Shah κα.
Στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης έχει την τιμή να μοιραστεί κλινικές εμπειρίες με αξιόλογους ομοιοπαθητικούς ιατρούς τους οποίους θεωρεί επίσης δασκάλους της, όπως ο Βασίλης Φωτιάδης, ο Βαγγέλης Ζαφειρίου, ο Κωνσταντίνος Τσιτινίδης και ο Ιωάννης Ελευθεριάδης.

 

Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ομοιοπαθητικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομοιοπαθητικής (ECH -European Committee for Homeopathy)

 

Επαγγελματική εμπειρία

 

Επαγγελματική εμπειρία


Μετά την εκπλήρωση των καθηκόντων της ως αγροτικός ιατρός στο περιφερειακό ιατρείο Φαλάνης Λάρισας και στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, απασχολήθηκε ως ιατρός ιδιωτικής κλινικής και ως ιατρός αγώνων.
Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην ιατρική της εργασίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά.

 

Το 2014 συμμετείχε στο expert panel group της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την εκπόνηση κατευθυντηρίων οδηγιών διαχείρισης μειζόνων παραγόντων επαγγελματικού κινδύνου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως τα μέταλλα.
 

Είναι εισηγήτρια προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) του Οργανισμού Απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
 

Από το 2009 εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης, ειδικός ιατρός εργασίας, για θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.
 

Από το 2010 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο οποίο ασκεί την Κλασική Ομοιοπαθητική με στόχο την ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού του ανθρώπου, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει την εκάστοτε διαταραχή και να προχωρήσει σε μια πιο υγιή ισορροπία.

 

Διακρίσεις

 

Διακρίσεις


Οι διακρίσεις από τα μαθητικά της χρόνια συνεχίστηκαν και στα φοιτητικά της, λαμβάνοντας υποτροφίες με βαθμολογικά κριτήρια για τρία συναπτά έτη.
 

Συμμετείχε με υποτροφία σε δύο προγράμματα του Harvard School of Public Health στο Cyprus International Institute for the Environment and Public Health το 2005 και 2006.
 

Το 2008 κέρδισε το 1 ο βραβείο προφορικής ανακοίνωσης στο 7 ο Πανελλαδικό Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, στο B’ Δορυφορικό Συμπόσιο Επαγγελματικής Υγείας.

 

Εκπαιδευτικό έργο

 

Εκπαιδευτικό έργο


Συμμετείχε στη διδασκαλία του μαθήματος Ιατρικής της Εργασίας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Επιδημιολογίας κ. Χατζηχριστοδούλου Χρήστου, για τα ακαδημαϊκά έτη 2002 έως 2010 και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για το έτος 2010, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Κωνσταντινίδη Θεόδωρο.

Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και προαγωγής υγείας στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Τα ακαδημαϊκά έτη 2019 έως σήμερα συμμετείχε ως διδάσκουσα με θέμα " Κλασική Ομοιοπαθητική Ιατρική" στο μάθημα "Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες:
Επίδραση στην Υγεία και στην Απόδοση", στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την επίβλεψη του Επικ. Καθηγητή Κλινικής Εργοφυσιολογίας κ. Σακκά Γεωργίου.

  

Δέχεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.