2413023785 6959996790 Πετρόμπεη 20, Λάρισα mkokouva.med@gmail.com
hero image

Μαρία Κόκουβα | Ομοιοπαθητικός Λάρισα


 


Ομοιοπαθητική είναι μια επιστημονική μέθοδος που συστηματοποιήθηκε από τον γερμανό γιατρό Samuel Hahnemann πριν από 200 χρόνια. Είναι εξατομικευμένη θεραπεία, όπου χρησιμοποιείται ένα μόνο φάρμακο κάθε φορά το «όμοιο» με τον ασθενή, δηλαδή με το σύνολο των συμπτωμάτων του.

Στηρίζεται στην ισχύ του “νόμου των ομοίων”: ουσίες που προκαλούν διαταραχές σε σωματικό, ψυχικό ή διανοητικό επίπεδο σε υγιή άτομα, μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς που πάσχουν από παρόμοια συμπτώματα. Δεν έχει καμία σχέση με ψυχοθεραπεία, βελονισμό, γιόγκα ή ανατολικού τύπου θρησκείες και πνευματισμό.

Ασκείται από ειδικευμένους γιατρούς και εφαρμόζεται με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


 

Ποιές ασθένειες θεραπεύει;

 

Ποιες ασθένεις θεραπεύει;
 

Για την ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Η επιλογή της θεραπείας δεν γίνεται με βάση τη συμβατική διάγνωση αλλά εξατομικευμένα. Δεν υπάρχει για παράδειγμα φάρμακο για τον πονοκέφαλο, αλλά κάθε ασθενής θα χρειαστεί διαφορετικό ομοιοπαθητικό φάρμακο. Επίσης κάθε άνθρωπος αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στην ομοιοπαθητική θεραπεία ανάλογα με την κληρονομικότητα, τις εφεδρείες που έχουν μείνει από προηγούμενες επιβαρύνσεις και φάρμακα, τη συμμόρφωση με τις οδηγίες της ιατρού κτλ .

Βελτιώνοντας το επίπεδο υγείας και δρώντας σε σωματικό, ψυχολογικό και νοητικό επίπεδο, μπορεί να βοηθήσει προληπτικά αλλά και σε οξέα (ωτίτιδες, γαστρεντερίτιδες, τραυματισμούς) και χρόνια περιστατικά (ημικρανίες, άσθμα, αλλεργίες, άγχος).

 

Ποιοι μπορούν να κάνουν ομοιοπαθητική;

 

Ποιοι μπορούν να κάνουν ομοιοπαθητική;
 

Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός. Είναι μια ήπια θεραπευτική μέθοδος και για αυτό μπορεί να εφαρμοστεί από βρέφη έως και σε υπερήλικες και φυσικά σε εγκύους και γαλουχούσες.

Έχει φανεί χρήσιμη σε ιδιαίτερες καταστάσεις όπως σε τραυματισμούς, προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, σε εξαρτήσεις, σε ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και παρηγορητικά στα τελευταία στάδια της ζωής του ανθρώπου.

 

Πως γίνεται η εξέταση του ασθενούς;

 

Πως γίνεται η εξέταση του ασθενούς;
 

Καταγράφεται το πλήρες ιατρικό ιστορικού του ασθενούς (ατομικό και κληρονομικό), η συμβατική διάγνωση, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης. Είναι χρήσιμο να προσκομίζονται σημαντικές εξετάσεις και ιατρικές γνωματεύσεις από όλα τα συστήματα του οργανισμού και όχι μόνο τα σχετικά με την πάθηση για την οποία προσέρχεται ο ασθενής. Επίσης αξιολογείται η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, δηλαδή ο ψυχισμός, η διατροφή, ο ύπνος, η σεξουαλική λειτουργία κτλ.

Για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα είναι σημαντικό ο ασθενής να απαντήσει με μεγάλη ακρίβεια και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που του γίνονται.

Ακολουθεί η κλινική εξέταση και όπου κρίνεται απαραίτητο ζητούνται εργαστηριακές εξετάσεις ή ο ασθενής παραπέμπεται για συνεκτίμηση σε ιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας της συμβατικής ιατρικής.

 

Τί πρέπει να προσέχει ο ασθενής κατα τη διάρκεια της θεραπείας;

 

Τί πρέπει να προσέχει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπέιας;

 

Η λήψη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου και η επανάληψη του όποτε χρειάζεται, γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της ιατρού. Συνήθως 20 λεπτά πριν από το πρωινό γεύμα.
 

Δεν χρειάζεται κάποια ειδική διατροφή.


Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα να φυλάσσονται μακριά από ήλιο, υγρασία, ακραίες θερμοκρασίες, έντονες οσμές και πηγές ακτινοβολίας.


Κατά τη διάρκεια της λήψης ομοιοπαθητικών φαρμάκων αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση κατά το δυνατόν: 

 

  • Ισχυρών φαρμάκων (αντιβιοτικά, ορμονικά σκευάσματα, κορτιζόνη)
  • Καμφοράς (αλοιφές, έμπλαστρα)
  • Μέντας (τσίχλες, καραμέλες, οδοντόκρεμες)
  • Καφέ, Coca-cola, "ενεργειακών ποτών", μαύρου/πράσινου τσαγιού
  • Γαρυφαλέλαιου ή ευγενόλης που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι. Καλό είναι πριν την έναρξη της ομοιοπαθητικής θεραπείας να τακτοποιούνται οι οδοντιατρικές εκκρεμότητες.

 

 

Πρέπει να σταματήσω τα φάρμακα που ήδη παίρνω;

 

Πρέπει να σταματήσω τα φάρμακα που ήδη παίρνω;
 

Μια επιτυχημένη ομοιοπαθητική θεραπεία έχει σαν αποτέλεσμα θεραπευτικές αλλαγές στον οργανισμό που μεταβάλλουν την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων και των βλαβών. Είναι σύνηθες φαινόμενο να χρειαστεί αναπροσαρμογή της δοσολογίας των χημικών φαρμάκων η οποία θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον γιατρό που χορήγησε το συγκεκριμένο φάρμακο. Η διακοπή της ήδη υπάρχουσας αγωγής δε συνίσταται αδιακρίτως αλλά σταδιακά και κατόπιν οδηγίας των γιατρών. Η ταυτόχρονη χορήγηση κάποιων ισχυρών χημικών φαρμάκων που τροποποιούν τη φυσική απάντηση του ανοσολογικού συστήματος (κορτιζόνη, αντιβιοτικά κτλ) δυσχεραίνουν το έργο της ομοιοπαθητικής. Πρέπει όμως πάντα να σταθμίζεται η ασφάλεια του ασθενούς και να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες συνέχισης, μείωσης ή διακοπής των συμβατικών φαρμάκων.

 

 

Τί ειναι η θεραπευτική επιδείνωση;

 

Τί είναι η θεραπευτική επιδείνωση;
 

Είναι η αύξηση της έντασης κάποιων συμπτωμάτων του ασθενούς και μπορεί να συμβεί κατά τις πρώτες ημέρες της θεραπείας. Δεν γίνεται αντιληπτό από όλους τους ασθενείς και αφορά κατεξοχήν σωματικά συμπτώματα τα οποία ήδη υπάρχουν στον οργανισμό. Τα όρια της είναι ακίνδυνα, διαρκεί για λίγες ώρες ή ημέρες και ακολουθείται από βελτίωση των συμπτωμάτων και της γενικότερης ενέργειας και της ψυχικής κατάστασης του ασθενούς .
Είναι μία ένδειξη ότι ο οργανισμός κινητοποιήθηκε και η θεραπεία βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Μόνο η ιατρός είναι σε θέση να εκτιμήσει αν πρόκειται για θεραπευτική επιδείνωση ή κάτι άλλο π.χ. κρυολόγημα, τροφική δηλητηρίαση.

 

 

Πόσο διαρκεί η θεραπευτική αγωγή;

 

Πόσο διαρκεί η θεραπευτική αγωγή;


Σε μια οξεία νόσο το αποτέλεσμα είναι άμεσο. Όσο πιο παλιά όμως είναι η διαταραχή, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να αρχίσουμε να βλέπουμε ουσιαστικά αποτελέσματα και να επανέλθει η ισορροπία με την ομοιοπαθητική. Όντας μια εξατομικευμένη θεραπεία, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το επίπεδο υγείας του ασθενούς, τη συμμόρφωση του με τις οδηγίες της ιατρού, την ηλικία, την κληρονομικότητα, τον τρόπο ζωής, το αν συνεχίζουν να επιδρούν στρεσογόνοι παράγοντες και τη σωστή επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Είναι συχνό και κατανοητό, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που
έχουν ταλαιπωρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με συμβατικές θεραπείες και έχουν τοξινωθεί, να έχει εξαντληθεί η υπομονή τους και να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από την ομοιοπαθητική θεραπεία. Είναι επίσης συχνό να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες όταν κάποιος γνωστός τους είχε άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα με την ομοιοπαθητική. Δεν είναι όμως όλοι οι οργανισμοί ίδιοι.

 

Αν παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα; 

 

Αν παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα;

 

Παρατηρήστε με προσοχή τα συμπτώματα που εμφανίζετε, πότε επιδεινώνονται και πότε καλυτερεύουν και οτιδήποτε σας συμβαίνει και σας κάνει εντύπωση, για να τα περιγράψετε με λεπτομέρεια. Επικοινωνήστε με την ιατρό για να σας προτείνει το ενδεικνυόμενο ομοιοπαθητικό φάρμακο ή να σας δώσει άλλες οδηγίες. Αν η επικοινωνία είναι αδύνατη απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό της συμβατικής ιατρικής και ακολουθήστε τις οδηγίες του.
 

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καμία συνέργεια ή αντίδραση με τα συμβατικά/χημικά φάρμακα.

 

Πόσο κοστίζει;

 

Πόσο κοστίζει;

 

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα κοστίζουν από λίγα λεπτά μέχρι λίγα ευρώ, διότι δεν είναι εμπορικά κατοχυρωμένες πατέντες από φαρμακευτικές εταιρείες και έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής. Στην ομοιοπαθητική δεν υπάρχει εξάλλου η πολυφαρμακία της συμβατικής ιατρικής. Μπορεί να προσφέρει τεράστιο οικονομικό όφελος στον ασθενή και στα ασφαλιστικά ταμεία.


Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους ταυτόχρονα στη συμβατική ιατρική και στην ομοιοπαθητική. Κάποιες επισκέψεις μπορεί να κοστίσουν περισσότερο από ότι σε ένα συμβατικό γιατρό, διότι ο ομοιοπαθητικός χρειάζεται να συλλέξει ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών και απαιτείται περισσότερος χρόνος για κάθε επίσκεψη σε σχέση με τη συμβατική ιατρική.

Μακροπρόθεσμα η ομοιοπαθητική αποδεικνύεται οικονομικότερη διότι η γενικότερη υγεία βελτιώνεται, τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα και οι επισκέψεις γίνονται αραιότερες, χωρίς το επιπρόσθετο κόστος αντιμετώπισης των παρενεργειών των χημικών φαρμάκων. Μελέτες δείχνουν ότι ασθενείς που ακολούθησαν την ομοιοπαθητική χρησιμοποίησαν λιγότερα φάρμακα, απουσίασαν λιγότερες ημέρες από την εργασία τους, έκαναν λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς και είχαν λιγότερες ημέρες νοσηλείας.

 

 


 

 

Μήπως είναι αυθυποβολή - placebo ;

 

Μήπως είναι αυθυποβολή - placebo ;

 

Δεν είναι αυθυποβολή διότι :

  • έχει δράση μόνο το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο ενώ κάποιο άλλο ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν έχει θεραπευτικά αποτελέσματα
  • δεν θα υπήρχε το φαινόμενο της αρχικής θεραπευτικής επιδείνωσης
  • δεν θα αποτελούσε μόνο "προνόμιο" των ομοιοπαθητικών γιατρών αλλά και των συμβατικών
  • έχει αποτελέσματα μεγάλης διάρκειας, όχι μόνο στην αρχή της θεραπείας
  • έχει αποτελέσματα σε βρέφη και μικρά παιδιά
  • έχει αποτελέσματα σε ζώα και φυτά
  • έχει αποτελέσματα σε κωματώδεις καταστάσεις πχ σε μονάδες εντατικής θεραπείας